13.3 C
New York kenti
Perşembe, Eylül 28, 2023

Baykuş Özellikleri, Türleri ve Yaşam Süresi

Baykuş özellikleri ile ön plana çıkan bir kuş çeşididir. Hal bu şekilde olunca, doğada en fazlaca dört gözle beklenen canlılar içinde yer almaktadırlar. Pek fazlaca insan baykuşlarla ilgili sınırı olan bilgiye sahiptir. Oysa ki, baykuşların özellikleri bir gizem olmamakla beraber son derece şaşırtıcı ve etkisi altına alan özelliklerdir. Değerli okuyucularımız için baykuş özellikleri en başta olmak suretiyle pek çok bilgiyi bir araya topladık. İşte baykuş hakkında bilgiler.

Baykuş özellikleri nelerdir ?

Baykuş

Baykuşların kafaları büyük ve tüylüdür. Kuyrukları kısacıktır, kanatları enli ve uzundur. Baykuşun bir bölümünün kanat açıklığı ortalama olarak bir insan boyuna ulaşabilmektedir. Baykuşlar kıvrık gagaları, keskin pençeleri, kanca tırnakları ve döner parmakları ile tam bir avcıdır. Kuvvetli pençeleri avına Tamamıyla kenetlenir.

Baykuşlar fazlaca sessiz bir halde avlanır. Bütün bedeni yumuşak ve ince tüylerle kaplıdır. Bu tüyler bir susturucu görevi görmektedir. Şu demek oluyor ki baykuşlar uçarken kanatlarının “pırpır” sesi dahi  duyulmaz. Baykuşların çok irice gözleri vardır ve bu gözler başlarının yanında değil, önünde yer almaktadır. Son derece büyük olan bu gözler, göz oyuğunda hareket edemez. Tıpkı bir otomobil farı benzeri yuvalarında sabittir. Pek fazlaca insan baykuşların başlarını 360 aşama döndürebileceğini düşünmektedir. Fakat bu informasyon doğru değildir. Baykuşlar boynunu 270 aşama çevirerek panoramik bir görüş sağlayarak çevresini denetleyebilir.

Dişi baykuşlar, erkek baykuşlara nazaran daha iridir ve ortalama olarak 2 ila 10 arası yumurta doğururlar. Kuluçka süresi 30 ya da 40 gün arasındadır . Yumurtadan çıkan yavruların göz ve kulakları kapalıdır. Yavruların yuvada kalma zamanı değişiklik gösterir. Okumaya devam edin, baykuş özellikleri ile ilgili daha fazlaca informasyon edinelim.

Baykuş türleri ve yaşam süresi ne kadardır ?

Türler

Şahinler ve kartallar benzeri, baykuşlara da yırtıcı kuşlar denir; bu, öteki hayvanları avlamak, öldürmek ve yiyecek için keskin pençeleri kullandıkları manasına gelir. Sadece baykuşlar, şahinlerden ve kartallardan özellik ve avlanma açısından bazı birkaç yönden farklıdır. Bir çok baykuşun büyük kafaları, tıknaz gövdeleri, yumuşak tüyleri, kısa kuyrukları ve ileri yada geri dönebilen ters çevrilebilir bir ayak parmağı bulunmaktadır. Baykuşun gözleri, tıpkı insanoğlunda olduğu gibi ileriye dönüktür. Bir çok baykuş çeşidi gündüz değil geceleri aktiftir.

Dünyada ortalama 250 tür baykuş çeşidi bulunmaktadır. Antarktika hariç her kıtada yaşıyorlar. Baykuşlar, Strigiformes adlı bir kuş grubuna aittir. Bu grup, aileler olarak malum iki ufak gruba ayrılır. Tytonidae adında olan aile, kalp biçiminde yüzleri olan peçeli baykuşları ihtiva eder. İkinci aile, Strigidae, bir çok yuvarlak yüzlü olan öteki bütün baykuşları içermektedir.

Baykuş yaşam süresi yırtıcı doğada 5-12 yıl arasındadır. Sadece tutsaklık altında daha da uzun yaşar. Baykuşların ömrü, türlere bağlı olarak büyük seviyede değişmiş olur. Tutsak ve yırtıcı baykuşların yaşam süreleri içinde da belirgin farklılıklar vardır. Baykuşlar, gün süresince uyumak ve yavrularına yuva yapmak için korunaklı bir alana gereksinim duyar. Bunu birtakım bölgelerde, bilhassa de bir baykuşun naturel ortamının tehdit altında olduğu yerlerde başarmak zor olabilir.

Baykuşun boyutu da genel ömrünü etkisinde bırakır. Minik baykuşlar, hem yırtıcı hem de tutsaklık altında, daha büyük baykuşlardan daha kısa yaşama eğilimindedir. Bu, türler içinde mühim bir fark olabilir, sadece herhangi bir boyuttaki tutsak baykuşlar, herhangi bir boyuttaki yırtıcı olanlardan daha uzun yaşar.

Görme kabiliyetleri

Uçmak

“Al purple” şu demek oluyor ki “mor ışık görüntüsüne” neden olan kimyasal bir madde bulunur. Rod hücreleri, en ufak bir ışığı dahi kimyasal bir sinyale çevirirler. Böylelikle insanoğlunun bir tek bir ışık parıltısını fark etmiş olduğu yerde baykuş buradaki cismi tüm teferruatı ile görür. Tüm kuşlarda üst göz kapağı alttakine geldiği halde baykuşlarda vaka tersinedir. Mavi rengi görebilen tek kuş çeşididir.

Duyma kabiliyetleri

Baykuş

Baykuşların duyma ve görme kabiliyetleri son derece hassastır. Fazlaca azca ışıkta avlanabildikleri benzeri, Tamamıyla karanlık bir ortamda da duyma duyularıyla avının yerini tespit edip yakalarlar. Kulakları en ufak bir sesi dahi duyabilir. O şekilde ki, tam sessizlikte düşen iğnenin sesini dahi işitebilir.

Baykuşun geniş yüzü, nispeten sert ve kavisli tüylerle kaplıdır. Bu tüyler sesleri toplayıp kulağa yansıtır. Birtakım baykuş türlerinin kulakları fazlaca büyüktür, bu kulaklar baykuşun başının yan kısmını Tamamıyla kaplar. Ek olarak baykuşların başı geniştir ve kulakları öteki kuşlara nazaran birbirinden daha uzaktır. Böylelikle ses dalgası bir kulağa çarptıktan sonrasında diğerine gelir. Baykuşlar bu ufak sürede sesin geldiği yönü belirler. En garip olanı da; baykuşların kulakları perdelidir. İstedikleri vakit bu perdeleri açabilir, istedikleri vakit kapatabilirler.

Baykuş sesleri

Baykuşlar “owl” benzeri bir ses çıkarır. Bu yüzden İngilizce’de bu adı almıştır. Baykuşların sesi kimi zaman ürkütücü, kimi zaman de son derece sevimlidir. Her türün çıkardığı ses değişiktir. Ek olarak baykuşlar kendilerini tehdit altında hissettiklerinde, ıslık ve tıslamaya benzer bir ses çıkarırlar.

Burcu Gündoğan
Burcu Gündoğanhttps://www.sevgiliol.com
Merhaba Ben Burcu. SesliArzu.Com sitesinin Kurucusu ve Yöneticisiyim. Sitemiz ile ilgili görüş ve önerileriniz için bana mail adresimden ulaşabilirsiniz. [email protected]

İlginizi Çekebilir

Düşüncelerinizi Yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler