Kahramanmaraş depremleri, bir zelzele ülkesi olduğumuz halde, ülke olarak depremlere karşı ne kadar hazırlıksız olduğumuzu hatırlamamızı sağlamış oldu. Depreme karşı hazırlık yapmış olmamamız, denetimsizlik ve dikkatsizlik ile birleşince malesef ki sayısı belli olmayan insanımızı kaybettik. Bununla beraber ilerleyen dönemde de depreme hazırlıklı ve güçlü kuvvetli hale gelip gelmeyeceğimiz büyük bir münakaşa mevzusu. Bu yüzden bir zelzele ülkesi olan Türkiye’de yaşayan her insanın kendine göre önlemlerini alması büyük ehemmiyet taşıyor. Depreme, bari bir parça daha hazırlıklı hale gelmek için yapılabilecek şeylerden birisi de teknolojiyi etkin bir biçimde kullanmak. Zelzele felaketlerine karşı geliştirilen birtakım mobil uygulamalar, yıkıntı altından canlı olarak kurtarılmamıza katkı sağlayabilir. İşte, kimsenin kullanmak mecburiyetinde kalmasını arzu etmesek de Türkiye’deki her insanın telefonunda bulunması ihtiyaç duyulan 5 mobil uygulama.
1. AFAD Acil

Kahramanmaraş depremlerinin arkasından da deneyim ettiğimiz benzer biçimde, zelzele sonrasında meydana gelen en mühim problemlerden biri iletişim. Büyük depremler, iletişim ve yazışma sistemlerinin kullanılmaz hale gelmesine niçin olarak yıkıntı altındaki insanlara ulaşılmasını mühim oranda engelliyor. Bu yüzden bilhassa yıkıntı altındaki depremzedelerin alternatif iletişim olanaklarına sahip olması son derece mühim. İşte bu olanaklardan birisi de “AFAD Acil” adlı mobil uygulama.
AFAD Acil mobil uygulaması, yıkıntı altındaki insanların tek tuşla acil davet yapmasına olanak tanıyor. İnternet üstünden yazışma kurma imkânı elde eden uygulama, konum servisi yardımıyla yıkıntı altındaki kişilere daha basit bir biçimde ulaşılmasına katkı sağlıyor. Bu yüzden telefon hatlarının işlevsiz kalmış olduğu durumlarda son aşama yararlı olabilir. Ek olarak bu mobil uygulama içinde, kurtarma ekipleriyle sesli görüşme olanağı bulunmayan depremzedelerin kullanabileceği hazır mesajlar içeriyor.
2. Akut Güvendeyim




Zelzele anında sevdiklerinize haber verebilmenizi elde eden “Akut Güvendeyim” adlı uygulama da zelzele ve benzeri afet anlarında yaşamsal ehemmiyet taşıyor. Mobil uygulama içindeki “güvendeyim” butonuna basıldığında, evvelde belirlenen 10 kişiye ileti gönderiliyor. Bu şekilde uygulamayı kullananlar sevdiklerine, güvende olduklarını iletebiliyor. Sadece bu mobil uygulama güvende olduğunuzun haberini web üstünden değil SMS üstünden iletiyor.
3. 112 Acil Yardım




Bir depremin arkasından, yıkıntı altında kalan insanların konumlarını yetkililere doğru bir biçimde iletebilmesi son aşama mühim. İşte “112 Acil Yardım” bu doğrultuda geliştirilen mobil uygulamalardan biri. Uygulama, acil yardım butonu ile yetkililere konum bilgisi gönderiyor.
4. Bridgefy




Meksika merkezli bir yazılım şirketi tarafınca geliştirilen bu mobil uygulama, hem webin hem de telefon altyapısının kullanılamadığı durumlarda yaşam kurtarıcı olabilir. Bu sebeple Bridgefy, kullanıcılarına bluetooth bağlantısı ile iletişim imkânı sağlıyor. Uygulamayı kullanan bir şahıs, uygulamayı kullanan ve 100 metre yakınında olan başka bir şahıs ile mesajlaşabiliyor.
5. Düdüğüm




Bir zelzele felaketinin arkasından yıkıntı altında kalan kişilerin seslerini yukarıdaki arama kurtarma ekiplerine duyurabilmesi son aşama mühim. Sadece malesef ki bu durum birtakım durumlarda mümkün olmuyor. “Düdüğüm” adlı mobil uygulama ise depremzedelerin seslerini arama kurtarma ekiplerine iletebilmesine destek olmak için geliştirildi.
Düdüğüm mobil uygulaması, yerinizi belli etmenize yarayabilecek yüksek düzeyde bir düdük sesi çıkarıyor. Böylelikle arama kurtarma ekiplerinin sizi fark etme olasılığı da artıyor.