Bir makyajı tamamlayan en mühim bölgelerden biri dudaklardır. Ne kadar kusursuz görünürse o denli çekiciliğinizi artırır. Güzel görünmenin en mühim sırlarından birisi de sıhhatli olmaktır. Dudaklarınızın da mükemmel görünmesi aslen ne kadar sıhhatli olduğu ile direkt bağlantılıdır.
Dudak çatlaması sebebiyle dudaklarda bir takım rahatsızlıklar meydana gelebiliyor. Pekala nasıl dudakları mı koruyabilirim ve nasıl dudaklarımın çatlamasına engel olabilirm ? Yaz- kış dudak bakımı nasıl olur, tavsiyeler nedir? Gelin birlikte bir bakalım.
Dudaklar Neden Kurur?
Dudaklar cildin öteki kısımları gibi yağ bezleri içermez. Bu, dudakların çatlamasına ve de kurumasına karşı daha duyarlı olduğu manasına gelir. Nem eksikliği, havaya bağlı yada kişisel bakım eksikliği ile ilgili olsun, problemi daha da kötü bir hale getirebilir.
Mevsim değişikliği, dudaklarımızı yalama benzeri sağlıklı olmayan birtakım alışkanlıklar ve rejimimiz dahil dudaklarımız pek çok nedenden ötürü nem kaybeder. Bu nedenle de dudak çatlaması oluşur.
Dünyaca meşhur bir dermatolog olan Dr. Lauren E. Adams, “Çatlamış dudaklar, bilhassa kış mevsiminde, otomobillerdeki ve evlerdeki kuru sıcaklık dereceleri ve soğuk havalar, cildi aslında kurutmaktadır,” diyor.
Çatlamış dudaklar, kuru dudakları tanımlamak için genel olarak kullanılan bir terimdir. Dudak çatlaması, aşağıdakilerden olabilir:
*Hava Değişimleri
*Dudakları Çok fazla Yalama
*Birtakım İlaçlar
Çatlamış dudaklar, bir çok insan için meydana gelmiş olan genel bir durumdur.
Kış mevsiminde havadaki azca nemin çatlamış dudaklara sebep olduğu bilinen bişeydir. Yaz mevsiminde sürekli olarak güneş ışığına maruz kalmak da çatlamalara neden olabilir.
Çatlamış dudakların bir daha farklı genel sebebi de alışılmış yalamadır. Dilden tükürük, nemin dudaklarını daha da soyarak daha çok kuruluğa neden olabilir.
Birtakım ilaçların kullanılması da çatlamış dudak geliştirme riskinizi artırabilir. Çatlamış dudaklara sebep olabilecek ilaçlar ve takviyeler şunlardır:
A vitamini
Retinoidler (Retin-A, Differin)
Lityum (Çoğu zaman bipolar bozukluğu tedavi etmek için kullanılır.)
Kemoterapi ilaçları
Susuz kalmış yada yeterli derecede beslenmemiş insanların dudak çatlaması olması öteki insanlardan daha muhtemeldir.
Dudak Çatlaması için Naturel Yöntemler
Çatlamış dudak tedavisi için çoğu zaman rahat bir iyileştirme ve önleyici tedbirler uygulayabilirsiniz.
Fakat evinizde bulabileceğiniz eşyalarla kuru dudaklardan nasıl kurtulacağınızı biliyor musunuz? Dudak kremi üstünde yığın yapmak mühim olsa bile, bu ev ilaçları da çatlamış dudakların hızlı bir şekilde iyileşmesine destek olabilir. Naturel yöntemler ile dudaklarınız için kişisel bakımınızı kendiniz yapabilirsiniz.
Badem Yağı
Badem yağı, kuru dudaklardan kurtulmanın bir yolu da olmak suretiyle pek çok görev için kullanılabilir. Adams, “Yüksek düzeyde yağ asitleri ve egzamada uzun bir kullanım geçmişi var” diyor. Bir tek dudaklarınıza bikaç damla uygulayın, fakat badem alerjisi olanların bunu kullanmaması gerekmektedir. Badem yağı ek olarak kuru, ziyan olmuş saçlar için iyi bir çaredir.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi cilde rutubet ekleyen iyi bir yumuşatıcı ve ek olarak fazla çatlamış dudakların bakteriyel süperenfekte edilmesini engellemeye destek olabilecek birtakım anti-stafilokok özelliklerine sahiptir. Hindistan cevizi yağının daha etkisi altına alan güzellik yararları vardır bununla birlikte.
Salatalık
Kuru dudaklardan nasıl kurtulacağınıza ilişkin çözümler, buzdolabınızın tam içinde saklanmış olabilir. Salatalık kuru ve ağrılı dudaklar için muhteşem bir iyileştirme yöntemidir. Medical Green Today’in haberine gore, bu yeşil sebzeler dudaklarınızı nazik bir şekilde nemlendirirken, cildinize dudaklarınızın kusursuz görünmesini edinmek için gerekmekte olan mineralleri ve vitaminleri de sağlıyor.
Buhar Makinesi
Siz uyurken dudaklarınız fazla kuruyabilir. Fakat bir gecede olan kuru dudaklardan nasıl kurtulur? Çözüm: odanızda bir hava nemlendiricisi bulundurarak. Evimizde bir buğu yöntemiyle buhar makinesi bulundurmak destek oluyor ve havaya rutubet ekliyor.
Toz Şeker ve Bal
Dudaklarınıza iyi bir peeling yaparak ölü cildi gidermeye ve dudaklarınızın suyunu kaybetmesine engel olarak pürüzsüz hissetmenize destek olabilir.
Maple Holistics’in saç ve cilt bakım uzmanı Adina Mahalli, “Devamlı çatlamış dudaklarınızdan muzdaripseniz, dudaklarınızda peeling yapılması gerekebilir” diyor. “Şeker, onu muhteşem bir naturel eksfoliyan meydana getiren aşındırıcı nitelikler içeriyor. Bununla beraber, ortamdan cildinize rutubet çekmesi manasına gelen bir nemlendiricidir. Balda bulunan naturel şekerler, cildinizdeki su kontrolünü artıran yumuşatıcı ve nemlendirici olarak hareket eder. ”
1 tatlı kaşığı bal ve 1 çay kaşığı şekeri ufak bir kapta karıştırabilirsiniz. Daha sonra elinizle dudaklarınızı peelingi sürerek otuz dakika kadar beklettikten sonrasında ılık bir su ile durulayınız.
Yeşil Çay
Bu iyileştirme, kuru dudaklardan nasıl kurtulacağınız mevzusunda kitaptaki en eski ve en tesirli yöntemlerden birisidir. Yeşil çayınızı içerisine çay, limon vs. eklemeden içtiğiniz zaman çayınız bittikten sonrasında poşet çayınızı fincanınızdan çıkarabilirsiniz. Poşeti açarak içerisinde yer edinen yeşil çay tanelerini dudağınız için kullanabilirsiniz. Yeşil çay bir tek antioksidanlar ve mineraller açısından varlıklı değil, bununla birlikte Medical News Today’e gore iltihaplanmayı azaltan polifenoller içerisinde bulundurur.
E Vitamini Yağı
E vitamini yağda çözünebilir olduğundan suda çözünür ürünlerden daha ağır bir rutubet bariyeri sağlar. Bu, kuru dudaklarınızı sakinleştirmek için bir nem bariyeri edinmek için direkt dudaklarınıza uygulayabileceğiniz manasına gelir. Ek olarak cildin yenilenmesini teşvik eden kolajen açısından da varlıklı.
Bu yöntemlerin tümünün işe yarayacağını görürsünüz. Belli bir disiplin içerisinde uygulandığı zaman kesinlikle tedavi söz mevzusudur. Ancak dudaklarınız ciddi bir halde kuru ve çatlamaya devam ederse, dermatologla randevu almayı düşünmelisiniz.
Tıbbi Tedavi ne vakit yapılır?
Fakat yalnızca bazı insanlar Cheilitis denilen daha şiddetli dudak çatlaması problemi yaşayabilir. Cheilitis, dudakların köşelerinde çatlak cilt ile karakterize bir enfeksiyondan kaynaklanabilir. Ciddi çatlama ve kuruluk öz bakımla iyileşmezse, bir dermatolog görmelisiniz. Cheilitis denilen sorun şiddetli çatlamış dudaklarla ilgilidir. Bu, ağız köşelerindeki ciddi çatlaklar ve dudaklarda kuruluk ile ilgilidir.
Bu rahatsızlığa sahipseniz, dudaklarınız:
Koyu pembe yada kırmızı renkte olur
Pürüzlü bir dokuya sahiptir
Yüzeyde beyaz plaklar vardır
Cheilitis çoğu zaman Crohn hastalığı benzeri enfeksiyonlara ve enflamatuar hastalıklara bağlanır. Diş travması ve çok fazla tükürük üretimi tertipli aralıklarla dudak çatlaması vakalarını cheilite dönüştürebilir. Bakteriler çatlaklardan girerek enfeksiyona sebep olabilir. Ortodontik diş telleri olan, takma diş takan yada emzik kullanan çocuklar ve de yetişkinler, cheilit gelişimine karşı hassastır.
Bir dermatolog kuru dudaklarınızın rahat bir halde çatlamış olduğunu ya da olmadığını veya cheilitiniz olup olmadığını belirleyebilir.
Dehidrasyon ve Yetersiz Beslenme
Kuru dudaklara dehidrasyon yada yeterli olarak beslenmeme sebep olabilir. Dehidrasyon aşağıdakileri içermekte olan semptomlara neden olur.
Baş dönmesi
Kabızlık
Azalmış idrar üretimi
Kuru ağız
Baş ağrısı
Ciddi durumlarda, dehidrasyondan şikayetçi olan bir şahıs düşük tansiyon, ateş, süratli solunum yada süratli bir kalp atışı yaşayabilir.
Kötü beslenme, dehidratasyon ile aynı semptomların çoğuyla karakterizedir. Ek emareler şunları içerebilir:
Kas Güçsüzlüğü
Çürüyen dişler
Şişmiş mide
Kemik kırılganlığı
Yetersiz beslenme vitamin eksikliğinden kaynaklanabilir, bundan dolayı sınırı olan rejimler (mesela vejeteryanlar) için gereksinim duydukları vitaminleri yeterli kadar aldıklarından güvenli olmaları gerekmektedir.
Alkol bağımlılığı olan bireyler de vitamin yetersizliğinden ötürü yetersiz beslenmeye daha duyarlıdır, zira çok fazla alkol tüketimi vücudun vitamin emilmesini engelleyebilir. Yaşlı yetişkinler de yetersiz beslenme için daha yüksek risk altındadır, zira iştah azalması insanlar tarafından çok tercih edilmektedir.
Susuz kalmış yada yetersiz beslendiğinizden şüpheleniyorsanız, derhal hekiminize görünün.
Güneşe maruz kalma, bilhassa yaş ilerledikçe çatlamış dudaklara da sebep olabilir. Dışarı çıkmadan öncesinde minimum SPF 15 içermekte olan bir dudak balsamı uygulayın. Balsam dudakları nemlendirmeye destek sağlar ve güneş kremi daha çok kurutma tesirini azaltır. Hekiminizin önerimi ile dudak bakım kremleri de kullanabilirsiniz.