Zor vefat, 6. His ve 12 Maymun benzer biçimde meşhur filmlerin yıldızı Bruce Willis, geçen senenin mart ayında oyunculuğu bırakmıştı. Hayranlarını üzüntüye boğan bu kararın nedeni 67 yaşındaki Willis’e, konuşma, konuşulanı anlama ve okuma-yazma benzer biçimde becerilerini etkileyen afazi (söz yitimi) hastalığı teşhisi konulmasıydı. Uzun bir müddet medyadan uzak duran meşhur oyuncudan malesef ki geçenlerde fena haberler geldi. Ailesi toplumsal medya hesaplarından yapmış oldukları açıklamada Willis’e kısa sürede frontotemporal demans (FTD) teşhisi konulduğunu ve durumunun artık bunamaya doğru ilerlediğini söylemiş oldu. Bilgileri beraber inceleme altına alalım:
Son filmi Paradise City’den sonrasında ekranlara veda eden Bruce Willis, 2022’nin Mart ayında afazi hastası bulunduğunu açıklamıştı

Beynin birtakım bölgelerinde meydana gelen işlev bozukluğu olarak açıklanan afazi; konuşma, konuşulanı anlama ve okuma-yazma şeklinde becerileri de etkileyen bir hastalıktır.
Bu açıklamadan sonrasında kendisinden uzun bir müddet haber alınamadı. Fanatikleri Willis’in durumunu merak ederken meşhur oyuncunun ailesi geçen perşembe günü sosyal medya hesaplarından fena haberi verdi




Toplumsal medya gönderisine şu sözlerle başladılar: “Aile olarak, son on ayda Bruce’a gösterdiğiniz sevgi ve acıma için hepinize teşekkür etmek istedik. Cömertliğiniz için son aşama minnettarız. Nezaketiniz için ve Bruce’u bizim kadar sevdiğinizi bildiğimiz için haberleri sizinle paylaşmak istedik.”




Aile, açıklamanın devamında şu ifadeleri kullandı: “2022 baharında Bruce’un afazi teşhisini açıkladığımızdan beri sorunu ilerledi ve artık daha spesifik bir tanımımız var: frontotemporal demans (FTD olarak bilinmektedir). Malesef ki, iletişimle ilgili zorluklar, Bruce’un karşı karşıya olduğu hastalığın sadece bir emaresidir. Bu acı verici olsa bile, sonunda net bir teşhise haiz olmak rahatlatıcı.”
FTD olarak da malum frontotemporal demans beynin belirli bölgelerindeki ilerleyici sinir hücrelerinin hasar görmesinden kaynaklanıyor. Çoğu zaman öteki bunama türlerinden daha genç yaşta teşhis edilen frontotemporal bunama davranış ve kişilik bozukluğu, dil bozuklukları, kas yada motor işlevlerinde değişikliğe niçin olabiliyor




Willis’in oyunculuk kariyeri 1980’lerin başlangıcında “The Verdict”, “Blind Date” ve “Sunset” benzer biçimde filmlerle başlamıştı. 1988 yılında yapılmış meşhur Zor Vefat’de (Die Hard) John McClane rolündeki ikonik performansıyla akıllara kazındı




Dört ‘Zor Vefat’ filminin yanında Ucuz Roman, 12 Maymun, Beşinci Element, Altıncı His ve Kıyamet benzer biçimde unutulmaz filmlerin de yıldızı oldu. 40 senelik oyunculuk kariyeri süresince, beş Altın Küre’ye ve üç Emmy’ye aday gösterilmişti.
Ailenin toplumsal medya açıklaması👇




“Aile olarak, son on ayda Bruce’a gösterdiğiniz sevgi ve acıma için hepinize teşekkür etmek istedik. Cömertliğiniz için son aşama minnettarız. Nezaketiniz için ve Bruce’u bizim kadar sevdiğinizi bildiğimiz için haberleri sizinle paylaşmak istedik.
2022 baharında Bruce’un afazi teşhisini açıkladığımızdan beri sorunu ilerledi ve artık daha spesifik bir tanımız var: frontotemporal demans (FTD olarak bilinmektedir). Malesef ki, iletişimle ilgili zorluklar, Bruce’un karşı karşıya olduğu hastalığın sadece bir emaresidir. Bu acı verici olsa bile, sonunda net bir teşhise haiz olmak rahatlatıcı.
FTD, çoğumuzun daha ilkin asla duymadığı ve herkesi etkisi altına alabilecek amansız bir hastalıktır. 60 yaşın altındaki insanoğlu için FTD, bunamanın en bilinen şeklidir ve tanı konması seneler alabildiğinden, FTD muhtemelen bildiğimizden fazlaca daha yaygındır. Bugün hastalığın tedavisi yok, gelecek yıllarda değişebileceğini umduğumuz bir gerçek. Bruce’un sorunu ilerledikçe, medyanın ilgisinin fazlaca daha çok farkındalık ve araştırma gerektiren bu hastalığa ışık tutmaya odaklanabileceğini umuyoruz.”