1.9 C
New York kenti
Pazartesi, Mart 20, 2023

Hamilelikte Kayak veya Snowboard Güvenli Midir?

Gebelik esnasında kayak yapmanın kati riskleri olsa bile gebelik esnasında fizyolojik aktivite için hala bir seçenek olabileceği zamanlar vardır. Güvenilir bir halde kayak yapmış olup yapamayacağınızı idrak etmek en mühim şeydir.

Gebelikte Kayak Yapmanın Riskleri Nedir?

Çoğunlukla gebelikte kayak yapmak hekimler tarafınca önerilmez. Aslen, Amerikan Bayan Doğum ve Jinekologlar Koleji (ACOG), sörf ve ata binme ile beraber kaçınmanız gerekmekte olan egzersizlerden biri olarak kayak yapmayı söyler, şundan dolayı düşme ihtimali sebebiyle “sizi daha çok yaralanma riskine sokar”.

Fakat bu, her insana uyan tek bir tavsiye değil. Gebelik esnasında en sevdiğiniz fizyolojik aktiviteye devam etmenin artı yönlerini ve eksi yönlerini tartmaya çalışan istekli bir kayakçı olun veya hamile iken bir noktada birtakım arkadaşlarınızla yamaçlara çıkmaya çağrı edildiniz, hekiminiz yapabileceğinizi söyleyebilir. yapın – fakat sizin ve yavrunuz için belirli riskler mevzusunda bilgilendirilmeniz gerekmektedir.

1- Çarpışmalar ve Düşmeler

Eller aşağı, gebelik esnasında kayak yada snowboard yapmanın en büyük riski karın travmasıdır. Bu, dağda daha farklı bir kayakçıya çarptığınız zaman yada buzlu yamaçlara düştüğünüzde olabilir. Bu tür bir travmanın gebeliğinize ne vakit müdahale etme ihtimalinin daha yüksek olduğu mevzusunda değişik bakış açıları vardır. Her üç aylık dönemde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

İlk üç aylık dönem: Yavrunuz tehlikeli sonuç bir gelişim aşamasındadır. İlk üç aylık dönemde düşük yapma riski öbürlerinden daha yüksektir, bundan dolayı birtakım hekimler gebeliğin bu kırılgan noktasında lüzumsuz risklerden uzak durmanızı öneri edecektir. Bununla beraber, yavrunuz o denli küçüktür ki rahminizin içerisinde son aşama korunur, bundan dolayı mesela üçüncü trimesterin bunun tam tersine ilk trimesterde travma ile ilgili daha azca risk olabilir.

İlk üç aylık dönem: Yavrunuz tehlikeli sonuç bir gelişim aşamasındadır. İlk üç aylık dönemde düşük yapma riski öbürlerinden daha yüksektir, bundan dolayı birtakım hekimler gebeliğin bu kırılgan noktasında lüzumsuz risklerden uzak durmanızı öneri edecektir. Bununla beraber, yavrunuz o denli küçüktür ki rahminizin içerisinde son aşama korunur, bundan dolayı mesela üçüncü trimesterin bunun tam tersine ilk trimesterde travma ile ilgili daha azca risk olabilir.

Üçüncü üç aylık dönem: Üçüncü üç aylık dönemde aleyhinize çalışan iki şey var – ağırlık merkeziniz ve bebeğinizin büyümesi. Üçüncü üç aylık dönemde, dengeniz {muhtemelen} göbeğinizin değişen ağırlığından etkilenecektir ve bu, kayaklarınızda güven içerisinde dik durmayı normalden daha zor hale getirebilir. Yavrunuz de artık daha büyük ve karnınızın içerisinde hala son derece yastıklı olsa bile yavrunuz büyüdükçe bu koruma tabakası küçüldü. Gebeliğin bu noktasında, orta derecede bir karın travması plasenta ayrılmasını tetikleyebilir ve belkide rahminizi yırtabilir.

2- Kas Gerilmeleri

Bu risk bebeğinizden fazla sizin için. Gebelik esnasında kas yaralanmasına daha yatkınsınız şundan dolayı pelvik bağlarınızı gevşeterek vücudunuzu doğuma hazırlayan hormonlar öteki bağlarınızı da gevşetir. Bu, gerilmiş kaslara ve yırtık tendonlara sahip olmanızın daha ihtimaller içinde olduğu manasına gelir – ve bu şeyler bebeğinize zarar vermezken, gebelik esnasında baş etmeniz son derece can sıkıcı olacaktır.

3- Zihinsel Keskinlik

ICYMI, gebelik beyni gerçek bir şeydir ve bu 9 ayda nerede olduğunuz farketmeksizin, {muhtemelen} bir dereceye kadar bundan etkilenmişsinizdir. İçgüdüleriniz normal anlık kararlarınızı ve kedi benzeri reflekslerinizi geçmişte bırakacak kadar yavaşladığında, yamaçlarda kayakla ilgili bir zor bir şekilde nasıl başa çıkacağınızı süratli bir halde değerlendiremeyebilirsiniz.

Elbette ki, her zamanki gibi keskin hissediyor olabilirsiniz. Zihinsel sis, gebelik esnasında açığa çıkabilecek bikaç değişiklikten bir tek birisidir, fakat süratli düşünmeyi gerektiren bir aktivite yapmayı planlıyorsanız, bilmenizde fayda olan bir şeydir.

4- Bitkinlik ve Dehidrasyon

Vücudunuz gebelik esnasında temelinde 7/24 çok mesai yapar, bundan dolayı her türlü yorucu aktivite, gebe olmadığınızdan daha süratli tükenmeye sebep olabilir. Gebelik, “acıyı bastırma” veya su şişenizi kulübede bırakma vakti değildir.

Yamaçlarda öz bakımınızı dikkatsizlik etmek, süratli bir halde çok fazla yorgunluğa ve dehidrasyona sebep olabilir ve bu da her ikisi de kayak yada snowboard yaparken genel güvenlik risklerinizi artırır.

Hamile iken Kayak Yapmak Nasıl Daha Güvenilir Hale Getirilir?

Artık riskleri bildiğinize bakılırsa, gebelik esnasında kayak yapmaya yada snowboard hayata geçirmeye devam etmeye karar verebilirsiniz. Normal rutininizi hamileliğe nasıl uyarlayabileceğiniz ve sizi ve bebeğinizi nasıl güvende tutabileceğiniz aşağıda açıklanmıştır:

Hekiminiz ile konuşun: Söylediğimiz gibi, gebelik esnasında kayak yapmak çoğu zaman öneri edilmez – bu katiyen yapamayacağınız manasına gelmez , fakat kayak hayata geçirmeye devam etme kararının hekiminiz ile görüşmenin bir parçası olarak verilmesi gerekmektedir. Deneyiminize ve genel sağlığınıza bakılırsa kayak yapmanız sizin için iyi olabilir yada hekiminiz bireysel sebeplerle sizi buna karşı uyarabilir. Ne düşündüklerini görmek için hekiminiz ile konuşmak devamlı ilk adım olmalıdır.

Beceri seviyenizi bilin: Senelerdir kayak yapıyor iseniz fakat tavşan pistinden hiç çıkmadıysanız, şimdi daha sıkıntılı koşulara başlamanın vakti değil. Deneyimli bir kayakçıysanız, {muhtemelen} normal şeyinizi yapmak için doktorunuzdan izin alacaksınız (hala rahat olduğunuz süre boyunca), fakat temel kaide, her ne olursa olsun yada altında kalmaktır.

İlk defa başlamayın: Daima kayak yada snowboard yapmayı mı öğrenmek istediniz? Malesef ki, bebek doğana kadar beklemeniz gerekiyor. Gebelik, yeni bir yorucu aktiviteye başlama vakti değildir. Gebelikten öncesinde daha sıkı egzersiz yapanların çoğu zaman devam etmesine izin verilirken, hekimler çoğu zaman gebelik için güvenilir bir egzersiz olmadığı süre boyunca yeni becerilerin uygulanmasından yana değildir.

Düz zeminde kalınca: Bir kayak pistinden aşağı inmek ve dibini silmekten kaygı ediyorsanız, kros kayağı ve belkide kar ayakkabısıyla yürüyüş yapmayı tercih edin. Gene de düşebilmenize karşın, yaralanma riskleri fazla daha düşüktür. Ek olarak reaksiyon vermek ve öteki kayakçılardan uzak durmak için daha çok zamanınız olacak, bu da risk seviyenizi daha da azaltacaktır.

Kalabalıktan kaçının: Yamaçlardaki öteki insanların ne yaptığını kontrol edemediğiniz için, onlardan muhtemel olduğunca kaçınmak en iyisidir. Hafta içi gibi mesai saatleri haricinde kayak yapın ve kalabalık tatil haftalarını ve tatil günlerini atlayın.

Yüksekliğe alışın: Gebelik çoğu zaman yüksek irtifalarda daha zor bir vakit manasına gelir, bundan dolayı {muhtemelen} kendinize alışmak için daha çok vakit ayırmanız gerekecektir. Yavaşlayın ve kendinizi rahat hissedene kadar kayak yapmak için dışarı çıkmayın. Yüksek rakımlarda tansiyon yükselebileceğinden, gestasyonel hipertansiyonunuz var ise dağlara gitmeyin.

Kendinizle ilgilenin: Ağırdan almaktan bahsetmişken, gebelik esnasında kendinizi kimselerle rekabet durumunda düşünemezsiniz. Hamile iken ayaklarının üstünde kayak yapıyor olman dahi kafi bir başarı! Herkesi geride bırakmak yerine, gebelik esnasında egzersizin yararlı yönlerine odaklanın ve temiz havada geçirdiğiniz dönemin tadını çıkarın.

Su için ve molalar verin: Gebelik esnasında bitkinlik ve dehidrasyona karşı daha duyarlısınız, bundan dolayı bolca su içtiğinizden, hava durumuna ve yaptığınız fizyolojik aktivite miktarına elverişli giyindiğinizden ve normalden bikaç defa daha çok mola verdiğinizden güvenilir olun.

Gebelikte Kayak Yaparken Ne Vakit Durulmalıdır?

Her zamanki dayanıklılığınızın yarısına sahip uzun soluklu bir kayakçıdan gebe bir kişiye geçmek zor olabilir, fakat bu sizin gerçeğinizse, onunla savaşmanın bir anlamı yok. Gebelik esnasında, bilhassa kayak yada snowboard kadar kümülatif olan herhangi bir fizyolojik aktivite yaparken vücudunuzu dinlemek {önemlidir}. İşte kayak yapmayı bırakma zamanının geldiğine dair birtakım işaretler:

  • Dengede durmakta veya ayakta durmakta zorlanmak
  • Baş dönmesi yada bitkinlik sezmek
  • Çok fazla ısınmak, çok fazla terlemek yada çok fazla susamak
  • Gebelik esnasında güvenliğiniz mevzusunda çok fazla derecede endişelenmek
  • Bilhassa sırtınızda yada bacaklarınızda herhangi bir ağrı yada acı sezmek

Bunlar, ne vakit bırakmanız gerekebileceğinin örnekleri olsa bile daha farklı zamanlar da olabilir. Anahtar, gebelik esnasında kayak hayata geçirmeye gitmeden öncesinde devamlı fizyolojik ve zihinsel rahatlık düzeyinizi değerlendirmektir: Endişe halinde, bitkin, rahatsız yada herhangi bir halde rahatsız hissediyorsanız, mutsuz olmaktansa güvende olmak daha iyidir.

Gebelikte Egzersizin Yararları Nedir?

Gebelik esnasında Hastalık Kontrol ve Engelleme Merkezlerinden March of Dimes’e kadar hepimiz tarafınca egzersiz yapılması şiddetle öneri edilir. Açıkçası, riskli fizyolojik aktiviteler egzersizin faydalarına değmez, fakat yürüyüş gibi rahat bir şey dahi gebelik esnasında sizin için iyidir.

Riskli fizyolojik aktiviteler, gebelik esnasında egzersizin faydalarına değmez. Güvenilir seçenekler bulmak en düzgün seçenektir.

Egzersiz, emek ve doğum için sağlamlık oluşturur. Gebelik esnasında egzersiz ek olarak şunları da yapabilir:

  • ruh halinizi ve uykunuzu iyileştirmek
  • sırt ağrısı, bacak krampları ve siyatik sinir ağrısını azaltmak
  • şişmeyi azaltmak
  • stresi minimuma düşürmek

Elbet, çoğunlukla 9 aylık bir gelişme ve vücudunuzda bir insanı taşıyan maratonda hayatta kalmayı kolaylaştırabilir.

Egzersiz yapmak istiyorsunuz fakat bunu kayak yada snowboard ile şansa bırakmamaya karar verdiyseniz, fizyolojik aktivite seviyenizi korumanın hala pek çok güvenilir yolu var. Doktorunuzdan izin alarak şunları yapabilirsiniz:

  • yoga ve pilates
  • yürümek yada koşmak
  • düşük tesirli aerobik
  • yüzmek
  • durağan(durgun) bisiklet
  • kuvvet treni

Ihmal etmeyin, bu aktivitelerden herhangi birini daha öncesinde yapmadıysanız, vakit içerisinde gücünüzü ve becerinizi geliştirmek için onları yavaş ve istikrarlı bir halde yapın.

Özet

Gebelik esnasında kayak yada snowboard çoğu zaman öneri edilmez, fakat bu sizin için doğru olmadığı manasına gelmez. En mühim şey, gebelik esnasında, bilhassa de birtakım riskler taşıyan herhangi bir egzersiz rutinine başlamadan öncesinde hekiminize danışmaktır.

Siz ve hekiminiz – beceri seviyenize ve genel sağlığınıza bağlı olarak – birtakım değişimlerle kayak yapmanın elverişli olduğuna karar verebilirsiniz. Aksi halde riske atmayın.

 

Aysima Gülbahçesi
Aysima Gülbahçesi
Aysimadan Selamlar.! Eğitimini İstanbul Arel Üniversitesinde Bir Sosyolog olarak Tamamlamış ancak makale editörlüğüne daha çok gönül vermiş ponçik bir kızım : ) Soru ve görüşlerinizi yorumlar bölümünden yazabilirsiniz. Ayıptır söylemesi çok hızlı cevap veririm. Var Olsun Seslihayat.Com :)

İlginizi Çekebilir

Düşüncelerinizi Yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler