Hamsterlar, yeterli bakım ve veteriner tedavisi verildiğinde muhteşem ötesi , eve neşe getirecek evcil hayvanlar olabilen minik ve tıknaz kemirgenlerdir. Ortalama olarak hamsterların ömrü nispeten kısadır, fakat hemen üzülmeyin 5 yıla kadar yaşayabilirler. Hamsterlar, yapısal olarak, bol bol yemeyi , bi yerleri kazmayı deşmeyi ve yiyecek istiflemeyi seven gece hayvanlarıdır. Sizler için hamster nasıl bakılır, hamster bakımı zor mu ve hamster için gerekenler nedir hepsini bu içeriğimizde anlattık. İşte hamster nasıl bakılır sorusunun cevabı ve oldukça daha fazlası.
Hamsterların genel özellikleri nelerdir ?

Hamster nasıl bakılır sorusunu cevaplamadan öncesinde, hamsterların genel özelliklerine şöyle bir göz atalım.
- Koklama ve duyma duyuları gelişmiştir.
- Görme yetileri biraz zayıftır.
- Nesneleri ve yiyecekleri bir yerden başka bir yere heyecan içerisinde taşımak, yiyecekleri ağzına götürmek ve kendini temizlemek için ön ayaklarını el şeklinde kullanırlar.
- Yaşam alanlarında yiyecek aramayı ve yuva yapmayı severler. Uyurken bişeylerin altına saklanmak onlar için vazgeçilmezdir.
- Kelimenin tam anlamıyla kesilmiş gibi duran küt kuyrukları 1 cm kadardır.
- Oldukça meraklı hayvanlardır.
- Gündüzleri uyurlar, geceleri uyanırlar.
- Ortalama ömürleri 2-3 yıl kadardır.
- Dişi hamsterlar, erkeklerden daha sinirli tavırlar sergiler.
- İnsanlara karşı çok cana yakın canlılardır fakat ürkek canlılar oldukları için insanlara alışmaları süre alır.
- Dayanıklılardır, acele hasta olmazlar.
Hamsterların genel özelliklerini öğrendiğimize gore hamster nasıl bakılır sorusunu adım adım cevaplayalım.
Hamster alırken dikkatli olunması gerekenler nelerdir ?




Hamster almadan öncesinde dış görünüşüne ehemmiyet vermelisiniz. Ilk olarak alacağınız yavrunun kendiliğinden beslenebilir büyüklükte olmasına dikkat etmelisiniz. Ortalama olarak 55-60 gram ağırlığındaki hamsterlar annelerine gereksinim duymaksızın sorunsuzca beslenebilirler. Daha ağır yavruları yetiştikleri için ele alıştırmak zor olsa gerek. 55-60 gramdan hafifçe olanlar ise beslenmek için annelerine gereksinim duyarlar.
Almak istediğiniz hamsterın tüylerinin yumuşak ve parlak olması, gözlerinin canlı ve parlak olması, tam bir yuvarlaklığa sahip olması, göz çevresinde şişme, kızarıklık, gözde çapaklanma olmaması {önemlidir}. Gözde ve burunda akıntı olmaması, anüste ve kuyrukta ıslaklık olmaması hastalık sahibi olmadığına işaret eder. İnsana alışkın olan bir hamsterı ayırt etmek için ise elinizi kafese yerleştirip hareketsizce bekleyin. Elinize gelen bir hamster olursa asla düşünmeden onu seçebilirsiniz.
Hamster için gerekenler nedir?




Mutlu ve sıhhatli bir hamster için en mühim şeylerden biri yaşam alanıdır. Bundan dolayı hamsterınız için kafes alırken olabildiğince geniş bir kafes tercih edin. Kafesin parmaklıklarının sık ve dar olmasına dikkat edin, aksi takdirde hamster kaçabilir. Kafes alırken hamsterınızın yaşayacağı alanı muhtemel olduğunca geniş tutmalısınız.
İçerisine koyacağınız eşyalar haricinde küçük dostunuzun gezinebileceği bir alanda bırakmanız gerekmektedir. Kafesin içerisine hamsterlara hususi bir su şişesi ve devrilmeyecek kadar ağır bir yiyecek kabı koyun. Bununla beraber, kafesi hamsterınız için mutlu bir yaşam alanı yapmak için kafesin içerisine oyuncaklar, tekerlek ve tüneller koymayı ihmal etmeyin. Ek olarak kafesin içerisine kemirme talaşı, hamster yatağı ve köşe tuvaleti ilave edin. Yiyecek kabı ile tuvaletin aynı yerde olmamasına dikkat edin.
Hamster yemi olarak ise güvenilir markaların ürünlerini almayı tercih edin. Bu ürünlerin muhteviyatında temelinde ay çekirdeği, yulaf, mısır, arpa, buğday, tohum ve palet yem bulunmaktadır. Günde 2 yiyecek kaşığı yem vermeniz kafi olacaktır.
Hamster nasıl bakılır?




Hamsterınızı evinize ilk getirdiğinizde, içerisinde taze seveceği yiyecekler ve su bulunan kafesine koyun ve kendi kendine bırakın. Hamsterın kafesini hafifçe bir bezle örtün, böylelikle kafesi yada yaşam alanını mahremiyet içerisinde keşfedebilir. Bu ilk dönemde hamsterın yanına gitmeyeceğiniz için hamsterı birkaç gün oyalayacak kadar yiyecek, su ve oyuncak bulunduğundan emin olun. Hanede çocuklar, dostlar yada misafirler var ise hamsterı rahatsız etmemeleri icap ettiğini açıklayın.
Hamsterınızı yalnız başlarına bıraktıktan ortalama üç gün sonrasında, siz ve hamsterınız samimi olmaya başlayabilirsiniz. Kafese yaklaşırken, varlığınızı hamstera belirtmek için yumuşak bir halde konuşun. Hamsterınız ilk başta gerilmiş olabilir, sadece onun size hemen hemen alışmadığını ihmal etmeyin ve cesaretiniz kırılmasın. Mama, suyu ve eski oyuncakları değişiklik yapmak ve yeni oyuncaklar koymak benzeri günlük yapmanız gerekmekte olan şeylere başlayın. Ek olarak kirli nevresimleri çıkarmaya çalışın. Hamsterınız elinizin kafeste olmasına alışmaya başlayacaktır.
Hamsterınızın yeni evinde olmasının ikinci haftasından başlayarak kısa evcilleştirme seansları yapın. Bir çok hamster, akşamın erken saatlerinden geç saatlere kadar ve gece süresince aktiftir. Hamsterın bireysel rutinini öğrenmeye çalışın ve en etken olduğu zamanlarda evcilleştirme seansları yapın. Hamsterınızı evcilleştirmenin iyi bir yolu, hamsterınızı boş bir küvete koyup sonrasında onunla beraber küvete girmektir. Hamsterınız sizin varlığınıza alışırken oynaması için birkaç oyuncak getirin. Hamsterınız istemiyorsa oynamaya zorlamayın. Eğitim aşamasında hamsterınız ısırırsa/çiziklerse onu cezalandırmayın.
Hamsterınızı evcilleştirmek için elinizi kafese koyun. Hamsterınızın onu koklamasına ve keşfetmesine izin verin. Hamster saldırganlıktan değil de nazikçe kıstırırsa, elinizi nazikçe geri çekin, sadece derhal elinizi yine keşfetmesine izin verin. Bu, hamsterın elin ısırılacak yada korkulacak bir şey olmadığını öğrenmesine destek olacaktır. Arkasından, ikramları elinize alın ve hamsterınızın elinize tırmanmasına müsaade edin. Tırmanmaya başladıkça ödül mamasını aşamalı olarak elinizde yukarı doğru hareket ettirin.
Hamsterınız iyi bir ilerleme gösteriyorsa, hamsterınızın elinize tırmanmasına izin verin ve derhal sonrasında onu ödüllendirin. Hamsterınız elinizi iyi bir şey olarak görecektir. Bu sefer hamsterınızın elinize tırmanmasına izin verin ve elinizi yavaş bir şekilde kafes zemininden kaldırın. Hamsterınız ilk başta korkmuş olabilir, onunla yumuşak bir halde konuşun ve daha rahat hissetmesi için ona ikramlar sunun. Bu adım esnasında yere oturun, şundan dolayı hamsterınız ellerinizden fırlamaya karar verebilir ve yerden ortalama 15-20 santimetre yükseklikten düştüğünde yaralanabilir.
Hamsterlar gece hayvanları olmalarına karşın, yiyecek ve benzeri şeyleri almak için gün içerisinde birazcık dolaşırlar. Uyanık şeklinde görünse de aksini hissettiğini görmediğiniz süre boyunca oyun oynama havasında değildir. Aynı biçimde hamsterınızın çevresinde öteki insanların olmamasına dikkat edin. İleride pek fazlaca arkadaşı olacağı için hamsterın şimdilik sadece sizinle bağ kurması {önemlidir}. Fakat artık sizin onun yoldaşı olduğunuzu ve ona katiyen zarar vermeyeceğinizi bilmesi gerekmektedir.
Hamster iyi mi bakılır sorusunu yanıtladığımıza gore dört gözle beklenen öteki mevzulara geçelim…
Hamsterlar ne yer?




Yaşam süreleri kısa olan hamsterları doğru bir halde beslemek gerekmektedir. Seçici beslenmeyi engellemek ve hamsterınızın gerekseme işittiği bütün gıdaları almasını edinmek için hamsterlerın müsli yada tohum karışımı yerine peletlenmiş bir yiyeceğe ihtiyacı vardır. Hamsterınıza her gün her iki yanağını da doldurmaya kafi gelecek kadar yiyecek verin.
Yiyecek kaplarına her gün taze yiyecekler koyun. Hamsterlar fındık, fıstık, ceviz, kaju, buğday şeklinde çerezlere bayılırlar. Dişlerini törpüleyebilmeleri için bu şeklinde sert gıdalarla beslenmeleri gerekmektedir. Ek olarak, gıda ve vitamin almaları için haftada birkaç defa lahana, marul, havuç, patates, haşlanmış yumurta ve muz şeklinde takviyeler verebilirsiniz.
Hamster sahibini tanır mı?




Hamsterlar sahiplenme duyguları fazlaca gelişmiş olan canlılardır. Sahiplerini tanırlar, sadece yeni bir hamster aldığınızda azca öncesinde anlattığımız şeklinde doğru bir halde bağ kurmanız {önemlidir}. Ek olarak hamsterlar yuvasını ve eşyalarını paylaşmazlar. Hamsterlar yalnız kalmayı severler, hemcinsleriyle anlaşamazlar, süre içinde neticeleri ağır olan kavgalar yaparlar. Bu sebepten dolayı hamsterlar tek beslenmelidir.
Hamster insanı ısırır mı?




Evcil hamsterlarda ısırma fazlaca ender görünür, sadece ele gelmeye alışmamış hamsterlar kimi zaman insanlarını ısırabilir. Bunun nedeni katiyen saldırganlıktan değil. Isıran hamster bir şeylerden korkar ve kendini koruma içgüdüsüyle dişlerini çıkarır. Hamsterınızın sizi ısırmaması için onun size güvenmesi gerekmektedir. Bu da süre alan bir süreçtir.