Yenidoğan bebeklerin kırılgan ciltleri ve dünyaya alışmaya çalışan bedenleri, onları çevresel etkilere karşı duyarlı hale getirir. Hava koşulları da bebekleri tesir eden çevresel etkenlerden birisidir. Bundan dolayı yenidoğan bebek giydirmek mevzusunda hava sıcaklığını da dikkate almak gerekmektedir.
Dünyaya daha yeni gözlerini açmış yeni doğan bebekler, çevrenin sıcaklığına kendilerini adapte etmeye çalışırlar. Bebeğin bulunmuş olduğu odanın sıcaklığı, buna elverişli ayarlanmalı ve giysiler de söz mevzusu durum göz önünde bulundurularak seçilmelidir. Benzer şekilde yaz ve kış mevsiminde de yenidoğan bebeklerin giyimi farklıdır. Yenidoğan giyiminde bebeğin üşümemesi, terlememesi, pişik olmaması ve hareketlerinin kısıtlanmaması oldukça {önemlidir}.
Yenidoğan Bebekleri Giydirirken Hava Sıcaklığı Neden {Önemlidir}?
Yenidoğan bebek bakımı, anne babalar için fazlaca ehemmiyet taşır. Zira ilk aylarda bebeklere fazladan itina göstermek gerekebilir. Yenidoğan bebek giydirmek de bakım aşamasının ilk adımlarından birisidir. Kısaca yeni doğan bebeğinizi giydirirken doğru bilgilere sahip olarak hareket etmeniz gerekmektedir.
Bebekleri giydirirken göz önünde bulundurulması gerekmekte olan ilk kriter, hava sıcaklığıdır. Bundan dolayı ana rahmi ortalama olarak 37 santigrat derecedir ve bu ortamdan yeni çıkmış olan yenidoğan bir bebek, dış dünyanın havasına alışma sürecinden geçer. Bu zamanda dengenin sağlanabilmesi için ortam sıcaklığına dikkat ve özenli olmakta etmekte yarar vardır. Yenidoğan bebekler, oda sıcaklığına ve mevsime gore değişik şekillerde giydirilmelidir.
Oda Sıcaklığına Nazaran Bebekler Nasıl Giydirilmeli?
Oda sıcaklığına nazaran bebek giyimini öğrenmeden öncesinde bahsedilmiş olan ısı değerini bilmek gerekmektedir. Yeni dünyaya gelen bir bebeğin bulunmuş olduğu odanın sıcaklığı, 24 ila 26 santigrat derece içinde seyretmelidir. Sonraki aylarda bu ısı, 22 – 24 aşama arasına düşürülebilir. Isı farklılığından çabucak etkilenen yeni doğan bebeklerin bulunmuş olduğu odalarda hava akımının azca olmasına da özen gösterilmelidir.
Yeterli oda sıcaklığında bebekler, pamuklu giysilerle sarılabilir. Yüksek derece sıcaklıklarda bebeği tek kat giydirmek {önemlidir}. Daha Düşük Derece Sıcaklarda gene aynı tip giysilerden bikaç kat eklenebilir. Bilhassa uyku esnasında hem oda sıcaklığı düşmüş olduğu hem de bebeğin bedeni hareket etmeden kalmış olduğu için üşüme durumu söz mevzusu olabilir. Yenidoğan uyku tulumu seçenekleri, bu durumu engellemek için elverişli alternatiflerdir.
Kışın Yenidoğan Bebek Nasıl Giydirilir?
Kış aylarında bebek giyimi, ebeveynleri düşündüren konulardan birisidir. Yenidoğan bebeklerinin üşümesinden kaygı duyan anne babalar, giyim seçiminde zorlanabilir. zannedilenin aksine kışın bebekleri kalınca giydirmek yanlıştır. Yenidoğan bebekler, kış mevsiminde soğan sistemiyle giydirilmelidir. İnce bikaç katı ard arda giydirmek, bebeğin vücudunu sıcak tutar.
Kış mevsimlerinde yenidoğan bebeklere uyku tulumu giydirmek de {önemlidir}. Uyku tulumları, gece yatarken üstlerinin açılması durumu söz konusu olursa ,bebekleri üşümekten kurtarmış olur. En doğru uyku tulumunu seçmek için TOG değeri göz önünde bulundurulmalıdır. Bir ısı koruma birimi olan TOG derecesi artış gösterdikçe giysinin sıcak tutma özelliği de artar. Hava şartlarınıza bakılırsa KidZee’nin değişik TOG değerlerine sahip bebek uyku tulumu çeşitlerini değerlendirmeniz mümkündür.
Yazın Yenidoğan Bebek Nasıl Giydirilir?
Yeni doğan bebekler, yetişkinlere nazaran sıcaktan daha fazla etkilenir. Bunun nedeni, ciltlerinin daha gerilmiş olmasıdır. Kısaca yeni doğan bebekler, anne ve babalarının düşündükleri kadar üşümezler. Bu nedenle bebekleri yaz aylarında bile sarıp sarmalamaya gerek yoktur. 24 santigrat derece ve üstü sıcak havalarda bebekler, tek kat giyinebilirler. Mühim olan, bu kıyafetin nefes alabilen ve teri emebilen kumaştan üretilmiş olmasına dkkat etmektir. Yaz mevsiminde bebek giyimi için pamuklu çıt çıtlı badiler ve 0.2 ila 0.5 arasında TOG değerine sahip ince penyeler tercih edilebilir.
Hava sıcaklığı yüksek olsa bile yaz mevsiminde yeni doğan bebek giydirmek, ince bir penye ile bitmez. Yaz mevsiminde bebeğin direkt güneş ışığına maruz kalmaması {önemlidir}. Bilhassa yeni doğan bebeğin başına güneş geçmesini engellemek için ince berelerden yardım alınabilir.