1945 yılının 5 Aralık günü ABD Birleşik Devletleri Hava Kuvvetlerine ilişik Grumman TBM Avenger tipi 5 bombardıman uçağı, Florida, Fort Lauderdale’deki Amerika deniz üssünden havalandı. Filo, II. Dünya Savaşı esnasında Japonya’ya ilişik gemileri yok etmekle görevlendirilmişti. Bundan dolayı sürekli olarak tatbikat uçuşları gerçekleştiriyordu. İşte, 5 tayyare 1945’in 5 Aralık günü 19. defa havalanmış bundan dolayı tatbikat, “Uçuş 19” olarak adlandırılmıştı. Sadece uçaklar havalandığı ilk anda, Amerika ordusundaki asla kimse Uçuş 19’un basit bir tatbikattan askeri havacılık tarihinin en gizemli vakalarından birine dönüşeceğini bilmiyordu…
Uçuş 19’u gerçekleştiren filo, 5 bombardıman uçağından ve 14 mürettebattan oluşuyordu. Ekibe liderlik eden Teğmen Charles C. Taylor, 2000 saatten fazla uçuş deneyimi olan tanınmış bir pilottu. Sadece başarıya ulaşmış teğmenin deneyimi, Uçuş 19’un son aşama trajik ve bir o denli gizemli bir faciaya dönüşmesini önleyemedi. Kalkıştan bir müddet sonrasında filodaki uçakların pusulaları bozuldu sonrasında yakıt seviyeleri azaldı, pilotların telsiz konuşmaları kesildi ve filo, kendilerini takip eden radarların ekranlarından aniden kayboldu! Uçuş 19, hiçbir vakit tamamlanamadı, uçaklardan ve mürettebattan hiçbir vakit haber alınamadı! İşte askeri havacılık tarihinin en gizemli vakalarından, Uçuş 19 hakkında bilmeniz gerekenler…
5 Aralık 1945’te Florida deniz üssünden 5 askeri bombardıman uçağı havalandı

Bayağı bir tatbikat uçuşu gerçekleştirmeleri ve en fazla 4 saat sonrasında üsse geri dönmeleri gerekiyordu. Grumman TBM Avenger tipi uçakların 1’inde 2, 4’ünde ise 3 pilot vardı. Ekibin lideri ise 2000 saatten fazla uçuş deneyimi olan Charles C. Taylor adlı deneyimli teğmendi. 5 tayyare ve 14 pilot, Atlas Okyanusu üstünde süzülmeye başladı…
Teğmen Charles C. Taylor, havalandıktan yalnız 30 dakika sonrasında uçaktaki pusulaların muntazam çalışmadığını rapor etti




Bundan dolayı filo Tamamıyla yanlış bir tarafa, Atlas Okyanusu’nun açıklarına doğru sürüklenmişti. Filodaki 14 pilotun hiçbiri, nerede oldukları hakkında bir düşünce sahibi değildi. Hem de hava da iyiden iyiye bozulmuştu. Bundan dolayı denetim kulesinin tüm rehberlik çabasına karşın Teğmen Taylor, doğru rotayı saptamayı başaramadı. Takip eden zamanda filo, oldukca daha büyük bir sorunla yüzleşmek mecburiyetinde kaldı! Yakıtları azalıyordu! Teğmen denetim kulesine, “karayı bulamamaları halinde, yakıtları 40 litrenin altına düştükten sonrasında hep beraber okyanusa iniş yapmayı” deneyeceklerini bildirdi…
Uçuş 19 adlı tatbikatta yer edinen pilotlar denetim kulesi ile kurmuş oldukları irtibatı yitirdi




Denetim kulesi, tüm çabasına karşın pilotlardan cevap alamıyordu. Telsiz bağlantısı kopmuştu! Fazlaca kısa bir müddet sonrasında, 5 tayyare denetim kulesinin radarlarından da kayboldu. Uçuş 19’un pilotları, Atlas Okyanusu’nun üstünde yapayalnız kalmıştı…
Uçuş 19’un ne biçimde sona erdiği hiçbir vakit öğrenilemedi




Filonun kaybolması, havacılık tarihinin en kapsamlı arama kurtarma çalışmalarından birinin başlamasına niçin oldu. Amerika birliği ilişik gemiler binlerce kilometrekarelik açık denizlerde günlerce dolaştı. Hava Kuvvetleri, Uçuş 19’un güzergâhını takip etmeye çalıştı. Sadece kapsamlı aramalara karşın, ne 5 bombardıman uçağından ne de 14 pilottan hiçbir ize rastlanmadı. Hem de arama kurtarma çalışmalarına katılan uçaklardan birisi de gizemli bir biçimde kaybolmuştu!
Sonunda Uçuş 19’un hikâyesi, “bilinmeyen” bir biçimde sonlandı ve resmi raporlara da bu biçimde kaydedildi. Sadece bu sonu bilinmeyen hikâye, sonu bilinmeyen çok fazla yeni hikâyenin merkezinde yer edinen bir efsanenin başlamasına niçin olacaktı…
Uçuş 19’u gerçekleştiren filo muhtemelen “Bermuda Şeytan Üçgeni’nde” kayboldu!




Bugüne dek Bermuda Şeytan Üçgeni’nde oldukca sayıda tayyare ve vapur gizemli bir biçimde kayboldu. Sadece Uçuş 19’daki, 5 tayyare bölgedeki gizemli yitik vakalarının ilk örneklerinden biriydi. Bölge, dünyadaki iki değişik manyetik alanın kesiştiği azca sayıdaki coğrafya içinde gösteriliyor. Bundan dolayı bölgeden yada yakınlarından geçen araçların manyetik sistemlerinin bozulması son aşama naturel.
Bununla beraber bölgenin tehlikeli okyanus akıntılarına ev sahipliği yapmış olduğu ve bölgedeki okyanus derinliğinin normalden oldukca daha yüksek olduğu biliniyor. Doğrusu bir geminin yada uçağın Bermuda Şeytan Üçgeni civarlarında herhangi bir kaza geçirmesi son aşama ihtimaller içinde görünüyor. Pekala fakat niçin bölgedeki kazalara dair en küçük bir kalıntı bulunamıyor? Uçuş 19’un bilinmeyen sonunun Bermuda Şeytan Üçgeni ile ne şeklinde bir bağlantısı var?
Bazılarına göre filonun gizemli bir biçimde kaybolmasından Bermuda Şeytan Üçgeni içindeki “doğaüstü” unsurlar görevli




Günümüzde çok fazla insan Bermuda Şeytan Üçgeni’nin uzaylılar, deniz can alıcıları ve daha çok fazla doğaüstü unsurlarla dolu bir bölge olduğuna inanıyor. Buna bakılırsa bölgedeki öteki çok fazla yitik vakasında olduğu şeklinde Uçuş 19’un sonunu getiren şey de Bermuda Şeytan Üçgeni’nin gizemli yapısı! Sadece filoya ne olduğu hakkında ayağı yere basan başka teoriler de var.
Uçuş 19, muhtemelen teknik arızalar ve fena pilotaj sebebiyle hiçbir vakit tamamlanamadı




Akla en yatkın teoriye bakılırsa Atlas Okyanus açıklarında rotasını kaybeden 5 tayyare, yakıtları azaldıktan sonrasında okyanusa iniş yapmış oldu ve filoya ilişik tüm izler okyanusun derin sularında kayboldu. Bununla beraber Amerika ordusu gizemli olayın arkasından yapmış olduğu soruşturmada, filonun kaybolmasından büyük oranda Teğmen Taylor’ın görevli bulunduğunu raporladı.
Buna bakılırsa Taylor, Bahamalar’ı Florida Keys adlı ada grubuyla karıştırmış bundan dolayı filosunu okyanusun açıklarına doğru sürüklemişti. Gene de Uçuş 19’un gerçek akıbeti hiçbir vakit kelimenin tam anlamı ile öğrenilemedi. Bundan dolayı Uçuş 19 askeri havacılık tarihinin en gizemli vakalarından biri olmaya devam ediyor.