25.2 C
New York kenti
Pazartesi, Ekim 2, 2023

İklim Krizi İle Mücadelede İlginç Bir Öneri: Güneş’i Karartmak

İklim krizi, insanlığın karşılaşabileceği en büyük tehlikelerden biri. Her geçen gün derinleşen iklim krizinin, tedbir alınmadığı durumdadünya üstündeki canlılığı ortadan kaldırabileceği biliniyor. Bu yüzden bilim adamları uzun süredir iklim krizi ile mücadele edebilmek, tehdidi yok edebilmek için kümülatif bir emek sarfediyorlar. Bu doğrultuda Make Sunsets isminde çevre teknoloji girişimi, iklim kriziyle mücadele edebilmek için son aşama garip bir projeyi hayata geçirdi: Güneş’i karartmak! Fakat bu alternatif metot bilim dünyasında ciddi biçimde tartışılıyor. Detaylara beraber bakalım.

Bilim adamları, iklim krizi ile mücadele edebilmek için kümülatif bir emek harcıyor

Yeryüzündeki canlılığı yok edebilecek kadar tehlikeli olan iklim krizine engel olabilmek için pekçok kuram ortaya atılıyor, pek fazla gözlem gerçekleştiriliyor. Son zamanlarda ise iklim krizi ile mücadele edebilmek için geliştirilen son derece garip uygulamalar ve düşünceler de var.

Make Sunsets adlı bir çevre teknolojisi girişimi, “Güneş’i karartma” planını hayata geçirdi

Girişim, Güneş karartma planıyla Güneş ışınlarının Dünya’ya ulaşmasına engel olmayı, bu sayede gezegenin soğutulmasını ve iklim krizinin önüne geçebilmeyi hedefliyor. Pekala, kulağa bir bilim kurgu filminin senaristliği gibi gelen bu plan nasıl devreye sokuldu?

Make Sunsets, gezegeni soğutmak amacı ile stratosfer tabakasına kükürt dioksit parçacıkları salmaya başladı

iklim krizi

Girişim, 2022 sonunda Meksika’nın Baja California eyaletinde kükürt dioksitle dolu helyum balonlarını gökyüzüne gönderdi. Helyum balonları kafi derecede yüksekliğe çıktığı zaman kükürt dioksit partikülleri özgür kalıyor. Özgür parçacıklar ise Güneş ışınlarının gezegenimize ulaşamadan önce uzaya geri yansıtılmasına neden oluyor. “Güneş jeomühendisliği” olarak adlandırılan bu metot şimdilerde bilim dünyasında büyük bir münakaşa yaratmış durumda. Fakat Güneş’i karartma projesi, yeni bir proje değil.

İklim kriziyle mücadelede alternatif bir metot olarak sunulan Güneş’i karartma fikri ilk defa 1989’da Harvard Üniversitesinden Prof. David Keith tarafınca gündeme getirilmişti

iklim krizi

İlk defa günümüzden seneler öncesinde ortaya atılan bu düşünce, türlü türlü bilim adamları tarafınca bazen gündeme getirilse de, bilim dünyası çoğunlukla bu düşünceye pek sıcak bakmıyor. Zira Güneş’i karartma fikrinin ne seviyede başarı göstermiş olacağı hemen hemen bilinmiyor. Öte taraftan gezegeni soğutmak için hangi gazların kullanılması gerektiği mevzusunda da bir anlaşma yok. Birtakım bilim adamlarına nazaran planın genel bir halde uygulanmasının insan sağlığı üstünde negatif tesirleri olabilir.

Öte taraftan Güneş’i karartma fikrini destekleyenler, insanlığın büyük bir hızlı bir şekilde iklim felaketine doğru ilerlediğini bundan dolayı her türlü yöntemin denenmesi icap ettiği düşüncesini korumak için çaba sarfediyor. Projeyi ilk defa hayata geçiren Make Sunsets isminde girişimin yetkilileri bu hususta, projeyi ellerinden gediği kadar süratli ve güvenilir biçimde yürüttüklerini ifade ediyor. Öte taraftan girişimin bir müddet daha gökyüzüne balon göndermeye devam edeceği belirtiliyor.

Burcu Gündoğan
Burcu Gündoğanhttps://www.sevgiliol.com
Merhaba Ben Burcu. SesliArzu.Com sitesinin Kurucusu ve Yöneticisiyim. Sitemiz ile ilgili görüş ve önerileriniz için bana mail adresimden ulaşabilirsiniz. [email protected]

İlginizi Çekebilir

Düşüncelerinizi Yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler