13.3 C
New York kenti
Perşembe, Eylül 28, 2023

Kediler Neden Ot Yer?

Kediler hem evinizde hem sokakta yaşamını sürdürebilen insanlara alışkın sempatik hayvanlardır. Kediler etçildir. Çoğunlukla ot yemezler. Fakat kimi zaman kedilerin ot yediğini görürüz. Bunun birden çok nedeni vardır.

Folik Asit Eksikliği
Ev kedileri çoğunlukla kedi maması ile beslenirken sokak kedileri ise gene kedi maması ile beslenebildiği gibi akşam yemeğinden kalan fazla yiyeceklerle de besleniyor. Etçil olan kedilerde beslenme şekillerinden kaynaklı olarak birtakım değerleri düşüyor. Kansızlık, halsiz hissetme benzeri sıhhat problemleri ortaya çıktığında ot yiyebilirler. Otlardan vücutlarında noksan olan birtakım vitaminleri almış olurlar. Şayet kedide solgunluk, halsiz hissetme var ise kan değerlerinde düşüklük meydana gelmiş olabilir.
Dengeli Beslenme
Etobur olan kediler dengeli beslenmek için bazen ot yer. Lifli deposu olan otlar kedilerin dengeli beslenmesine destek sağlar.
Mide Bulantısı
Kediler kendilerini yalayarak temizlenir ve sürekli olarak da kendilerini yalarlar. Bu yalama sırasında bir çok vakit tüylerini yutarlar. Bu da midelerini rahatsız eder. Bunun için de ot yerler. Yedikleri ot yardımıyla kusarlar. Böylelikle midelerindeki tüy yumaklarınıda dışarı atmış olurlar.
Karın Ağrısı
Çok yiyecek de kedilerin karnının ağrımasına neden olur. Karnında ağrı, kramp olan kediler ot yer. Gene ishal ve kusma ile  bu ağrının geçmesi sağlanmış olur. Doğal olarak olağan dışı ishal olan kusan kedilerin veteriner hekim kontrolüne ihtiyacı vardır.

Kediler Neden Ot Yer?

Birtakım kedilerde zevk amaçlı sırf keyfi amaçla ot yemeye alışmış olabilir. Hiçbir sıhhat problemleri olmasa dahi ot yemek onlara zevk verebilir. Bu nedenle de ot yerler.
Sokaklarda yaşayan kediler ot yerken ev kedileri de evindeki bitkileri yemeye kalkışabilir. Bu gibi durumlarda dikkatli olunması gerekmekte olan konu birtakım bitki ve çiçekleri katiyen yememesi gerekmektedir. Bunun için kedi sahibi olan insanların kedilerini bu bitkilerden uzak tutması gerekmektedir. Bu bitkiler şunlardır: Zakkum, açelya, sardunya, sarmaşık, nergis vb. Zehirli olan süs bitkileri kedinin yaşamını tehdit edebilir.
Kediler çoğunlukla ot olarak çimen yer. Kediler evinizde ot yerse wc gereksinimlerine dikkat etmek gerekmektedir. Zira ot yedikten sonrasında hela gereksinimleri olacaktır. Parazit ve Bakteri yumurtaları dışkı ile dışarı çıkar. Kedilerin parazit ilaçları tertipli olarak verilmelidir.

Kedilere Yararlı Otlar

Kedilerin sindirimlerini düzenleyen ve günlük olarak tükettikleri gıdalardan elde edemedikleri gıda değerlerini almalarını sağlayan en yararlı bitkiler, onlar için hususi olarak üretilen kedi otları ve kedi çimleridir. Bunun yanı sıra evinizde bulundurmanızda mahzur olmayan birtakım bitkiler de kediler için faydalıdır. Bu bitkiler, kedilerin tadına bayıldıkları limon otu ve kedi nanesi ile meyan kökü, yonca benzeri bitkilerdir. Ek olarak kedi mamalarında da kullanılan yulaf, buğday ve arpa otlarının da kedi beslenmesinde yeri vardır. Evinizde bakacağınız saksı bitkilerinden aşk merdiveni, kurdele çiçeği, palmiye çeşitleri, Afrika papatyası ve muz bitkileri de kedilere yararlıdır.

Kedilere Zararı dokunan Otlar

Kediler için zararı dokunan olan bitkiler ve otlar da mevcuttur. Bu bitkiler, kedilerde toksik etkilere sahip olduğundan onları zehirleyebilir. Kedilere ziyanı bulunan bitkilerin başlangıcında incir yaprağı, domates sapı ve yaprağı ile soğan gelmektedir. Saksı çiçeklerinden ise karanfil, açelya, zambak, kaktüs, nergis, okaliptus, sardunya, sarmaşık, zakkum benzeri bitkiler kediniz için toksiktir.

Burcu Gündoğan
Burcu Gündoğanhttps://www.sevgiliol.com
Merhaba Ben Burcu. SesliArzu.Com sitesinin Kurucusu ve Yöneticisiyim. Sitemiz ile ilgili görüş ve önerileriniz için bana mail adresimden ulaşabilirsiniz. [email protected]

İlginizi Çekebilir

Düşüncelerinizi Yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler