Kediler, insanlık tarihinde son aşama mühim rol oynayan canlılardan biridir. Kimi zaman sempatik, kimi zaman huysuz olan bu tüylü güzellikler, köpeklerle beraber insanlığın mükemmel dostları durumundadır. Belkide tarihin birtakım dönemlerinde kedilere atfedilen ehemmiyet şimdikinden dahi daha fazlaydı. Öyleki ki Antik Mısır’daki kediler birer tanrı olarak görülüyordu! Çoğunlukla kedilerin insan hayatındaki mühim görevi, sempatik arkadaşlarımızla ilgili son derece garip bir iddianın ortaya atılmasına sebep oldu. Kediler 9 canlıdır! Bu olağan dışı iddia, bilhassa tarihin geçmiş dönemlerinde son aşama yaygındı ve pek fazlaca insan tarafınca doğru kabul ediliyordu. Pekala ama kedilerin 9 canlı olduğu efsanesi nereden çıkmıştı? Gelin bu garip efsanenin kökenlerine beraber bakalım…
Kedilerin 9 canlı olduğuna dair efsaneleşmiş bu inanç malesef ki gerçek değil! Bununla beraber inanışın nasıl ortaya çıkmış olduğu tam olarak bilinmiyor

Sadece tarihin bilinmeyen bir döneminden başlayarak sözlü kaynakların bu inanışı bu günlere aktardığı düşünülmektedir. Sözlü kaynakların takip edilmesindeki zorluklar sebebiyle efsanenin kökenlerine ulaşmak muhtemel olmuyor.
Bununla beraber efsanenin ilk kere bir İngiliz ata sözünde yer almış olduğu tahmin ediliyor. Öte taraftan efsanenin yer almış olduğu ilk yazılı kaynaklardan biri ise İngiliz yazar William Shakespeare tarafınca 16. yüzyılda yazılmış olan meşhur Romeo ve Juliet oyunudur. Oyunda “kedilerin iyi kralı, dokuz hayatınızdan daha farklı bir şey değil” biçiminde bir ifade içeriyor.
Kedilerin görkemli anatomileri, dokuz canlı olduklarına dair efsanenin yaygınlaşmasına sebep oldu




Bildiğiniz benzeri kediler, denge ve çeviklik söz mevzusu olduğu zaman hakikaten kusursuz canlılar. Son aşama esnek yapıları, kuvvetli kasları ve kemikleri yardımıyla akıl almaz sıçrayışlar yapabiliyorlar. Hatta bununla ilgili ” Kediler Sıvıdır ” gibi bir espri bile var. Yüksek mesafelerden, hiç bir şekilde yaralanmadan ve sakatlanmadan düşmek mevzusunda da baya bi yetenekliler. Öyleki ki New York’taki bir kedinin 32 kattan oluşan bir apartmandan düşmesine rağmen hayatta kaldığına ve bir tek küçük yaralarla kurtulduğuna dair kayıtlar bile bulunmaktadır. İşte 9 canlı olduklarına dair efsanenin, kusursuz anatomilerinden kaynaklı bu özellikleri yardımıyla genel hale geldiği düşünülüyor.
Kedilerin 9 canlı olduğu efsanesi oldukça yaygın. Pekala, niçin bilhassa 9 canlı oldukları düşünülüyor?




Niçin 8 yada 10 değil? Bu probleminin cevabı, değişik kültürlerdeki inançların kökenlerinde yatıyor. İslam medeniyetinden Antik Roma ve Yunan’a kadar pek fazlaca uygarlık için 9 rakamı son aşama mühim. Değişik medeniyetlerde 9 rakamının kültürel, dini yada mistik pek fazlaca inanış için yaşamsal rol oynadığı biliniyor. Kedilere atfedilen 9 canın da bu biçimde ortaya çıkmış olduğu düşünülüyor…