Yapay zekâ teknolojisi akıl almaz derecede hızlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Pek fazlaca uzman, insan uygarlığında mühim bir sıçramaya katkı sağlayabileceği anlatılan bu hızla gelişen teknolojinin hemen hemen emekle aşamasında bulunduğunu düşünse de yapay zekâ daha şimdiden pek fazlaca değişik alanda kullanılıyor. Bu yüzden teknoloji şirketleri arasındaki yapay zekâ yarışı da hızlanmış durumdadır. Bu doğrultuda, son devrin en fazla dikkatleri çeken adımı ise teknoloji devi Microsoft tarafınca atılmıştı. Şirket kısa süre öncesinde Bing isminde, yapay zekâ botu ChatGPT destekli arama motorunu etken hale getirmişti.
ChatGPT destekli arama motoru Bing, ilk ilk evrede büyük bir övgü biriktirerek teknoloji dünyasında coşku yaratmıştı. O şekilde ki birtakım uzmanlar, Bing’in, Google’ı tahtından edeceğini ve belkide tarihe gömeceğini ileri sürüyordu. Pekala, Bing hakikaten de Google’a rakip olabilir mi, cevabını beraber arayalım.
Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Microsoft, kısa süre öncesinde yapay zekâ destekli Bing isminde arama motorunu hizmete sundu

Aslına bakarsak şirket, uzun zamandan beri bu arama motoru üstünde çalışıyordu. Fakat Microsoft’un ChatGPT isminde yapay zekâ botunu geliştiren şirket olan OpenIA’a 10 milyar dolarlık yatırım sonucu almasından sonrasında, arama motoruna son devrin oldukça dikkat çeken yapay zekâ botu entegre edildi. Böylelikle teknoloji dünyasının en coşku verici adımlarından biri atılmış oldu.
Kısa süre öncesinde sınırı olan sayıda kullanıcının hizmetine sunulan Bing, son aşama pozitif eleştiriler almıştı. Hatta birtakım uzmanlar, arama motorunun Google’a rakip olabileceğini dahası, Google’ı tarihe gömebileceğini düşünüyordu. Fakat arama motorunun kullanıcı sayısı artış gösterdikçe, yorumların rengi de değişmeye başladı…
Bing, son dönemde pek fazlaca kullanıcıdan negatif eleştiri aldı




Yeni arama motorundan mutlu kalmayan oldukça sayıda kullanıcı var. Fakat yapay zekâ destekli arama motorunun sadece başarısız bulunduğunu söylemek zor. Birtakım kullanıcı yorumları, Bing’in şimdilik başarısız olmanın aynı zamanda son aşama garip bulunduğunu da belirtiyor.
Arama motorunun doğru olmayan informasyon verdiğini, kafa karıştırdığını ve belkide kullanıcıları azarladığını ileri sürenler var




Mesela Reddit isminde web sitesindeki birtakım Bing kullanıcıları, arama motorunun “2022 senesinde olduğumuz mevzusunda ısrar” ettiğini ileri sürüyor. Öte taraftan web sitesinde yapılan ilgili paylaşımda, arama motorunun bu hatalı bilgiyi kabullenmeyen kişiye “kötü bir kullanıcı olduğunu” söylediği görülüyor. Microsoft ise bu garip vaka karşısında sessiz kalmadı. Bir şirket yetkilisi mevzuyla ilgili olarak “Bing, cevapları hem keyifli hem de gerçeklere dayalı tutmaya çalışıyor.” biçiminde bir açıklama yapmış oldu.
Şirket yetkilileri, arama motorunun “erken bir ön seyretme” aşamasında bulunduğunu hatırlatıyor




Şirketten yapılan açıklamada, konuşmanın uzunluğu yada bağlamı şeklinde türlü türlü etkilere bağlı olarak, arama motorunun kimi zaman beklenmedik yada doğru olmayan yanıtlar verebileceği ifade ediliyor. Bununla beraber hemen hemen bütün web kullanıcılarının erişimine açılmayan arama motorunun, gelecek günlerde milyonlarca insanoğlunun kullanımına sunulacağı ifade ediliyor.
Microsoft, negatif eleştirilerin arkasından arama motoruna kullanım sınırı getirdi




Yeni kısıtlamayla beraber kullanıcılar, arama motoruna bir oturumda en çok 5 ve günde en çok 50 soru sorabiliyor. Microsoft, bu engelleme ile uzun ve ikili söyleşi oturumlarının önüne geçmeyi hedefliyor. Doğrusu en baştaki sorumuza dönecek olursak, yapay zekâ destekli yeni arama motorunun Google’a rakip olması, şimdilik pek muhtemel görünmüyor.